Akmar loves Hafiz who loves Akmar

Daisypath Anniversary tickers

The greatest gift ever

Lilypie First Birthday tickers

FOLLOW MINE..I'LL FOLLOW YOURS!!

May 11, 2010

Bandar kah itu?

Just finished class..I considered this class as drugs. Yes the most powerful drugs that can make my eyes so heavy. I checked my eye lids, manalah tahu kot-kot ada batu atau gam but tak ada. Oh..tersangat mengantuk ye. Dan cuba anda baca buku teks regarding this subject. Confirm boleh tidur........ZZZzzzZZZZZz........

Oh! Speaking about drugs, teringat satu kisah malam tadi. Tapi bukan pasal drugs la...I was browsing through Youtube dan terjumpa satu video about this top celebrity, a woman, smoking sambil memakai baju kurung. I'm not interested about the video because I know that nowadays the number of smokers in Malaysia had increased tremendously, both men and women. It's a normal phenomenon lah bukan. Sebab itu terpulang pada individu masing-masing. Like I said, it's not the video that I'm interested in, it's the comments by the viewers. I took several as for the examples:

"Lah...bini aku pun hisap rokok ape...aku ok je..anak aku ok je...
Kau memang sangat kampung la"

"Normal la tu perempuan hisap rokok. Ape masalah kau budak kampung?"

*Kau tu merujuk kepada orang yang telah memberi komen sebelumnya*

Astaghfirullah. Apa lah nak jadi dengan masyarakat sekarang ni? Memanglah kamu orang bandar, tapi cuba fikir, beratus-ratus tahun dahulu, kalau orang kampung tak datang ke bandar, ada ke orang bandar tu? Fikirlah dari mana datangnya kita semua..dari kampung lah bukan? Hina sangatkah orang kampung ni? Even some of our parents are from kampung, right? If not parents, maybe our ancestors. Ishk..tak sukalah macam ni...As for me, macam menghina parents and our ancestors. Kan?

Frankly, for me, macam mana pun your lifestyle, sebandar mana pun kamu, terpulanglah sebab dosa masing-masing tanggung. I'm not saying that I'm perfect..no, not at all. Tapi perlukah nak bangga dengan benda yang tak membawa kebaikan ni? Tak bawa ke mana pun. Sendiri buat dan shut your mouth sudah. Betul tak?

And one more thing yang Cikmai tak faham ialah kenapa bila ada teguran, ada saja yang reply seperti komen-komen di atas. Bukankah as a human, kita perlu saling ingat-mengingati? Dan jangan lupa, baik asalnya, baiklah hasilnya. Tak perlulah nak dibangga dengan perkara yang macam tu. Dunia ni kan sementara, we just borrowed it from the Creator.

In conclusion, sama-samalah kita doakan mereka-mereka yang menganggap diri mereka sangat moden dan bandar gitu supaya tak terus hanyut. Hai....macam manalah rakyat nak bersatu padu kalau ada yang menetapkan jurang antara orang kampung dan orang bandar? Jangan sampai nanti melayu lapuk dek hujan. Kita saling memerlukan.

Till then. Assalamualaikum.

Hugs and Kisses,


2 babbles:

Gia said...

tu la..ade sorg nenek kat kampung aku isap rokok selambe je..xde pulak org kampung gosip.."nenek,ko sangat bandarlah"..hahahhahaha..

the so called me said...

tau xpe....relax je...