Akmar loves Hafiz who loves Akmar

Daisypath Anniversary tickers

The greatest gift ever

Lilypie First Birthday tickers

FOLLOW MINE..I'LL FOLLOW YOURS!!

February 13, 2012

Kek Lapis Coklat Cadbury

Semalam masa Akma tengah baca novel, tetiba teringat dekat kek lapis yang kakak Akma selalu beli dari kawan dia. Kek lapis coklat Cadbury. Memang sedap. Pastu apa lagi la...terus Google resepi dia. Jumpa resepi dekat sini. Apa lagi terus keluar cari bahan dan berkobar-kobar nak buat. Maklumlah kan...ni first time buat kek lapis. Tu yang teruja lebih. So why not kita kongsi resepi sama-sama. Bahan-bahan dia sangat mudah nak dapat dan adunan pun nak sediakan sekejap je.


Bahan-bahan ( Kek berukuran 8 1/2 X 8 1/2" )

16 oz mentega
7 biji telur ayam
100 gm gula halus
180 gm tepung gandum
1/2 tin susu manis/pekat
1 sudu teh vanilla
200 gm horlicks
2 kotak coklat cadbury
Pewarna kuning

Cara-cara

  1. Pukul mentega dengan gula hingga berkrim.
  2. Masukkan telur satu persatu dan gaul rata.
  3. Masukkan susu, tepung, vanilla, horlicks dan pewarna kuning, gaul hingga betu-betul rata dan tepung/horlicks tidak berketul-ketul.
  4. Masukkan 7 sudu makan adunan dan bakar hingga kekuningan.
  5. Bila sudah masak susun coklat cadbury secara rawak dan masukkan 7 sudu adunan lagi bagi menutupi coklat tadi. Bakar lagi hingga masak dan kekuningan.
  6. Susun lagi coklat cadbury dan masukkan 7 sudu adunan. Buat begitu hingga adunan habis.
  7. Anda boleh susun coklat selapis demi selapis atau selang selapis. Kalau selang selapis lebihkan coklat.
Akma memang ikut resepi ni 100%, . Cuma Akma pakai loyang kecik dan instead of pakai 7 sudu, Akma pakai 4 sudu je..nak lapis tu nipis. Sebab guna loyang kecik,adunan ada lebih. Dapat la lagi sebiji cake tapi cake yang nombor 2 tu lapis nya sikit je lah...Adunan pun tinggal sikit. Cake ni senang je cumanya nak bakar tu lah...Kena kesabaran yang tinggi. Selapis demi selapis. Tapi percayalah..sedap sesangat dan baunya harum sesangat!

Adunan dia sangat lembut tau...
Melapis kena sabar ye...=)
Sedap sesangat!
Selamat mencuba semua. Rugi kalau tak buat. Sedap!

Recipe credit to atun05.=)

Hugs and kisses,
Cikmai


0 babbles: