Bahan-bahan:
2 ikat pucuk paku
3 ulas bawang merah
Cili padi (ikut citarasa anda..If nak pedas, letak la banyak-banyak)
Daun kesum (dihiris halus)
2 sudu besar kerisik
3 sudu besar pati santan
1 nos onion (dihiris halus)
Sebiji cili merah (dihiris halus)
Sedikit air limau nipis.
Garam, gula, lada hitam secukup rasa.
Cara memasak:
Celurkan pucuk paku terlebih dahulu.
Tumbuk cili padi bersama bawang merah. Masukkan gula dan garam sekali. (if nak kisar pun tak pe)
In a bowl, gaulkan semua bahan-bahan yang ditumbuk tadi bersama daun kesum, kerisik, pati santan, hirisan onion, cili merah, air limau dan lada hitam (secukup rasa). Gaul hingga sebati.
Kemudian gaulkan bersama pucuk paku yang telah dicelur sebentar tadi.
*Pucuk paku tu ikut la citarasa nak banyak mana. Kalau nak letak kerang,isi ikan or perut pun boleh. Lagi sedap kalau letak hirisan bunga kantan. You can modify the recipe according to your taste. Selamat mencuba:)
2 babbles:
krabu pucuk paku versi mayo bile pulak?
saba ye yang...
Post a Comment