Oleh kerana ada yang bertanya tentang resepi udang 3 rasa yang saya masak semalam, saya rasa it's better for me to share it in my blog so that semua orang boleh cuba masak.
Bahan-bahan:
- 1/2 kilo udang (bersaiz sederhana atau besar, tidak perlu buang kulit)
- 1 inci halia ( dihiris)
- 1 ulas bawang putih, dihiris ( kalau size seulas garlic tu kecil, guna la 2 ulas)
- Sebiji bawang besar ( dipotong dadu besar-besar)
- 2 sudu besar sos tomato
- 1 sudu besar cili mesin atau cili boh
- 1 sudu besar pes tom yam
- 1 sudu besar sos cili
- 1 1/2 sudu besar sos ikan (boleh didapati di mana-mana kedai)
- Hirisan capsicum (hijau dan merah)- kalau tak ada capsicum, pakai cili merah and cili hijau pun boleh
- Sedikit air
- Garam dan gula secukup rasa
- Daun ketumbar untuk hiasan
Cara memasak:
- Tumiskan bawang putih dan halia sehingga garing sedikit dan naik bau.
- Kemudian masukkan sos tomato, cili mesin (atau cili boh), sos cili dan pes tomyam, tumis sehingga garing sedikit.
- Masukkan garam dan gula secukup rasa
- Masukkan sedikit air (mengikut citarasa anda- kalau nak berkuah sedikit, masuk la air lebih sikit)
- Masukkan bawang besar yang telah dipotong dadu.
- Masukkan udang dan gaul sehingga masak. Kemudian masukkan sos ikan.
- Masukkan hirisan capsicum (saya suka capsicum tu nampak fresh, so saya masuk last sekali sebab tak nak bagi capsicum tu over-cooked)
- Apabila sudah masak, hindangkan di atas pinggan dan tabur daun ketumbar sebagai hiasan
- Sedia untuk dimakan.
Selamat mencuba!
2 babbles:
timekaseh akmar =)
no prob:)
Post a Comment